Välkommen till Kungsbacka sportfiskeklubbs hemsida!


AKTUELLT JAN -17

Medlemsrekord i Kungsbacka Sportfiskeklubb!
I slutet av 2016 hade KSK hela 197 medlemmar, varav 16 juniorer. Detta är den bästa medlemssiffran någonsin, vilket är extra roligt eftersom många andra sportfiskeklubbar i regionen går bakåt eller närapå lägger ner verksamheten. Fiskemöjligheterna i Kungsbackaån samt fungerande ungdomsverksamhet är faktorer som lockat många nya medlemmar till KSK de senaste åren.

Kan du hjälpa till med ny KSK-hemsida?
KSK behöver en ny hemsida. Är det någon av våra klubbmedlemmar som kan axla rollen som webmaster och hjälpa till med detta? Kontakta Markus Lundgren på 0708-53 63 22 för mer info.

Privata båtar vid Äntasjön?
KSK har genom åren samlat på sig ganska många båtar, varav en hel del är gistna och murkna och kan behöva köras till återvinningsstation. Är det någon klubbmedlem som har en privat båt vid Äntasjön? Kontakta i så fall någon i styrelsen omedelbart, annars riskerar den att åka med av bara farten när styrelsen ser över den stora roddbåtsflottan uppe vid Äntasjön.

Vill du engagera dig mer i KSK?
Är du intresserad av att vara med i styrelsen eller i någon av våra kommittéer? Kanske har du bra förslag på en klubbresa, vill engagera dig i fiskevård eller hjälpa till med ungdomsverksamheten? Kontakta någon i styrelsen, vi tar väldigt gärna emot dina förslag och din hjälp!

Du fiskar gratis i Kungsbackaån som medlem i KSK – men glöm inte fiskerapporten!
Det är sedan 2013 klart med ett fantastiskt avtal som gör att du kan fiska i Kungsbackaån med ditt medlemskort i KSK som fiskekort! Ett årskort kostar annars 300 kr. Dessutom vet du väl att Skållesjön är ett otroligt fint öringvatten där du också fiskar på ditt medlemskort?! Även här kostar årskorten 300 kr, så bara där har man väldigt bra medlemsförmåner som KSK:are. Glöm inte att ta med ditt medlemskort på fisketuren! Fiskerapport för Kungsbackaån måste du lämna och som medlem kan du göra det enkelt genom ett mail till info@kungsfiskarn.se

Aktuellt mars -16

Tack till våra sponsorer
KSK vill rikta ett stort tack till Garmin, Nordic Sea Angling, Westin, Fladen Store och Tajtlajn för de generösa bidragen till föreläsningen på Elektronen 25/1.

Nu fiskar du gratis i Kungsbackaån som medlem i KSK!
Det är sedan 2013 klart med ett fantastiskt avtal som gör att du kan fiska i Kungsbackaån med ditt medlemskort i KSK som fiskekort! Ett årskort kostar annars 300 kr. Dessutom vet du väl att Skållesjön är ett otroligt fint öringvatten där du också fiskar på ditt medlemskort? Även här kostar årskorten 300 kr, så bara där har man väldigt bra medlemsförmåner som KSK:are. Glöm inte att ta med ditt medlemskort på fisketuren!

Nya klubbrekord
Tre nya klubbrekord har anmälts under första halvan av 2015. Rekordregistrerare Markus hade en fantastisk fiskedag 17 april när han först kikfiskade upp en piggvar på 5520 gram och sedan en sjurygg på 760 gram i Havstensfjorden. Två veckor senare lyckades Mats Lagerstedt få en av de största glyskoljorna som någonsin fångats i Sverige, en liten bjässe på 325 gram. Hela rekordlistan hittar du i årsboken och nya klubbrekord anmäls till Markus Lundgren, 0708-53 63 22.

Vätternresa nov-jan?
Laxfisket från land i Vättern har varit fantastiskt bra de senaste säsongerna. Kanske drar vi ihop en resa när förutsättningarna är de rätta under nov-jan. Slå Morgan Bengtsson (0760-45 62 77) eller Christian Pretorius (0300-287 17) en signal om intresse finns.

Nytt klubbvatten med öring till 2016!
Styrelsen har gjort klart med ett nytt öringvatten för klubbens medlemmar. Sjön ligger i Kungsbacka kommun. Dessutom kommer reglerna för Söndre Hålsjön att justeras. Mer info kommer i början av 2016.

Du fiskar gratis i Kungsbackaån som medlem i KSK – men glöm inte fiskerapporten!
Det är sedan 2013 klart med ett fantastiskt avtal som gör att du kan fiska i Kungsbackaån med ditt medlemskort i KSK som fiskekort! Ett årskort kostar annars 300 kr. Dessutom vet du väl att Skållesjön är ett otroligt fint öringvatten där du också fiskar på ditt medlemskort?! Även här kostar årskorten 300 kr, så bara där har man väldigt bra medlemsförmåner som KSK:are. Glöm inte att ta med ditt medlemskort på fisketuren! Fiskerapport för Kungsbackaån måste du lämna och som medlem kan du göra det enkelt genom ett mail till info@kungsfiskarn.se


Nu fiskar du gratis i Kungsbackaån som medlem i KSK!
Det är sedan 2013 klart med ett fantastiskt avtal som gör att du kan fiska i Kungsbackaån med ditt medlemskort i KSK som fiskekort! Ett årskort kostar annars 300 kr. Dessutom vet du väl att Skållesjön är ett otroligt fint öringvatten där du också fiskar på ditt medlemskort?! Även här kostar årskorten 300 kr, så bara där har man väldigt bra medlemsförmåner som KSK:are. Glöm inte att ta med ditt medlemskort på fisketuren!


Bra fiske på KSK:s klubbturer under sensommaren!
Klubbturerna till Kungsbackafjorden och Mjörn under sensommaren var mycket lyckade med bra fångster av makrill och gös. I Kungsbackafjorden fångade åtta klubbmedlemmar ca 40 makrillar. Störst fisk tog Andreas Forsgren, en makrill på knappt 7 hg. Andreas har ett pris att hämta ut på julfesten!
   På Mjörn i början av september kunde sju deltagare fånga hela 45 gösar med en topp på 2,5 kg.
   På klubbturen till Öresund 20/9 var det i år lite trögare än tidigare succéår, mycket beroende på att det fortfarande var nästan 17 grader i vattnet. Dimma och en lång period av östliga vindar försämrade också chanserna en del. Ändå lyckades de flesta av de 19 deltagarna få rödspätta. Den största var på 850 gr och det var Martin Ågren som fick den. Totalt kom nio arter upp, bland annat piggvar.


Nya klubbrekord
Hittills under 2014 har det kommit in en handfull nya klubbrekord, varav ett faktiskt är nytt svenskt rekord! Det var en blåkäft på 1090 gr som unge Mattias Jonsson bände upp från de stora djupen i yttre Skagerrak. I norska Langesund fångade rekordregistreraren själv en fenknot på 730 gr. Dessutom har Janne Bohlin fångat en riktigt fin gös på hela 8100 gr, tagen i Mjörn.
   Hela rekordlistan hittar du i årsboken och nya klubbrekord anmäler du till Markus Lundgren, 0708-53 63 22.
Mars -14


Grymt fiske på klubbturen till Öresund!

KSK:s resa till Öresund var i höstas förlagd till september månad och det kommer vi fortsätta med framöver. Det var ett fantastiskt fiske efter framförallt rödspätta! Många fick 10-20 rödspättor per person och det var mycket fin fisk i portionsstorlek. De riktiga topparna uteblev, men Per Rosanders vinnarfisk på 970gr är såklart en kanonfisk.
Dessutom kom det upp en fenknot.


Avelsfiske

KSK fortsätter med avelsfisket för att kunna kläcka fram egna öringyngel till våra vatten. Bakgrunden är att länsstyrelsen inte utfärdar tillstånd till utplanteringar av laxfisk i Rolfsåns vattensystem på grund av risken för spridning av laxparasiten Gyrodactylus salaris, som kan spridas med öring och regnbåge.

Ett alternativ är att kläcka egna yngel. I KSK:s fall fångas avelsfisk i Skållesjön som kramas och därmed ger befruktade romkorn. Dessa romkorn har vi tidigare i höst placerat i vår nya kläckränna som är specialbyggd för ändamålet. Kläckrännan med de befruktade romkornen vilar nu i en bäck och om allt lyckas kläcks frampå vårkanten yngel som vi sedan planterar ut i Skållesjön och Söndre Hålsjön för att förstärka nuvarande bestånd.
Frågor kring projektet? Ring Urban Wikenborg, 0737-08 73 49.


Vill du få påminnelser och tips om klubbens aktiviteter?

Vill du ha en mailpåminnelse när det närmar sig en klubbafton, sista anmälningsdag för en resa eller annan viktig information för dig som klubbmedlem? Skicka då ett mail där du säger det till info@kungsfiskarn.se så lägger vi till dig i vårt nystartade nyhetsbrev.


Sep -13

Nya klubbrekord

I den nya rekordlistan hittar ni bland annat ett svenskt rekord, närmare bestämt en blåkäft på 1012gr tagen av Magnus Durell på djupt vatten i Skagerrak. För håkäring gör vi precis som Sportfiskarnas Storfiskregister ett undantag för den storväxta hajarten och noterar ett längdmått som rekord. Detta för att skydda den känsliga hajen och att inte behöva lyfta in den i båten. Den nya rekordfisken lyder på maffiga 190 cm, fångad av Micael Karlsson på närmare 400 meters djup.

Unge Mattias Jonsson har visat pionjäranda genom att satsa på nattfiske efter tunga. I skrivande stund är rekordet 330gr, men räkna med att detta kommer att höjas framöver då det råder tungafeber på västkusten!

Det är inte bara havsfiskarna som hållit sig framme. Det prestigefyllda gösrekordet fick sig en putsning av Kristian Svensson och ligger nu på 6150gr.

Storfiskande Ola Esbjörnsson har som vanligt varit framme och noterat ett gäng nya rekord, bland annat braxen 6930gr, färna 3130gr, stäm 255gr och vimma 850gr. Ola blev också under sommaren den förste någonsin att registrera otroliga 60 arter i Sportfiskarnas Storfiskregister. Stort grattis till en grym prestation!

Ordförande Håkan Wing höjde multerekordet till 3950gr i hemmavattnet Kungsbackafjorden och rekordregistreraren själv har hållit sig framme med en piggvar på 3640gr från de nätbefriade fjordarna kring Orust.

Hela rekordlistan hittar du i årsboken och nya klubbrekord anmäler du till Markus Lundgren, 0708-53 63 22.


Mars -13

Nu fiskar du gratis i Kungsbackaån som medlem i KSK!
Det är nu klart med ett fantastiskt avtal som gör att du från i år kan fiska i Kungsbackaån med ditt medlemskort i KSK som fiskekort! Ett årskort kostar annars 300kr. Dessutom vet du väl att Skållesjön är ett otroligt fint öringvatten där du också fiskar på ditt medlemskort?! Även här kostar årskorten 300kr, så bara där har man väldigt bra medlemsförmåner som KSK:are. Glöm inte att ta med ditt medlemskort på fisketuren!

Magnus Durell (f.d. Karlsson) vald till Årets Havsfiskare 2012!
En enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia, valde att dela ut priset för år 2012 till Magnus Durell, mångårig medlem i Kungsbacka Sportfiskeklubb. Motiveringen löd enligt följande:

”Årets utmärkelse tilldelas Magnus Durell, Kungsbacka. Magnus har under 2012 lyckats fånga, märka och återutsätta en håkäring på en beräknad vikt av 824 kg i Trondheimsfjorden. Hajen fångades under en planerad, riktad fisketur efter håkäring. Fisken är den tyngsta registrerade sportfisken i världen år 2012 samt den näst tyngsta spöfångade håkäringen genom tiderna. Dessutom, viktmässigt den näst största fisk som någonsin fångats av en svensk sportfiskare.”

Magnus har en gedigen sportfiskebakgrund. Under tidiga år i Kungsbacka SK jagade han arter i såväl sött som salt vatten men under tidigt 2000-tal gled fokus över på havet och artfiske. Sedan dess har han lett det framgångsrika Kungsbacka-baserade teamet Isola/Lowrance till stora framgångar både inom tävlings- och artfiske. I Pater Noster Cup har de sedan debuten 2001 segrat vid fem tillfällen och hamnat på pallen samtliga år utom ett och det ser likadant ut i Nordens deltagarmässigt största tävling Langesunds Fiskefestival, där Magnus ståtar med individuell seger tre gånger, lagseger vid fyra tillfällen och även här på pallen samtliga år utom ett.

Att bli vald till "Årets Havsfiskare" i Sverige innebär att man belönas med en av landets mest eftertraktade och prestigefyllda sportfiskeutmärkelser. Utmärkelsen instiftades i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs (GHFK) 20-års jubileum för i år 30 år sedan och utdelas årligen till den eller de personer (lag), som under året fört fram havsfisket i fokus, och som av en jury ansetts förtjänt härav. Bevis på utmärkelsen - en elegant tennrocka på jakarandaplatta - kommer att delas ut i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs årsmöte i Göteborg i mars 2013.

Några roliga citat
KSK:arna Nisse Ljunggren, Mattias Jonsson och Markus Lundgren var i augusti ute på 1,5 dygns djuphavsfiske. Sammanlagt har man haft med sig omkring ett dussin havsfiskespön som sitter i olika spöhållare runt båten. När de kommer in till Smögenbryggan en söndagseftermiddag för att fylla på isförrådet kommer en "go" göteborgare, som på bredaste göteborgska utbrister:
"- Med så många spön måste ni fått jääävligt möcke fesk..."

"- Tordmule är väl en fågel?"
Nisses mormor Ulla, lite oförstående till kalabaliken kring fångsten av den ovanliga och småväxta fisken kolmule. Eller vad den nu hette…

"- Det här är någonstans mellan riktigt tungt och tvärstopp..."
Nisse efter att ha krokat en vitrocka på 340 meters djup...

Omlöpet vid Ålgårda kraftverk igång!
Sedan i höstas rinner vattnet i omlöpet vid Ålgårda kraftverk mellan Sundsjön och Stensjön. Tack vare åtgärder även uppströms Lygnern omkring tiodubblades lek- och uppväxtområdena för lax och havsöring i samma stund som vattnet släpptes på och inte sedan kraftverket byggdes 1918 har fisk kunnat vandra förbi Ålgårda. Åk dit och kolla om ni är i närheten! Vattenkraftens skadliga effekt på den biologiska mångfalden är väldokumenterad. Skadan som de flesta kraftverk i Sverige orsakar väger nästan alltid tyngre än nyttan och otaliga bestånd av färna, nejonöga, asp, lax, öring och andra vandrande fiskarter har utrotats eller decimerats kraftigt av de definitiva vandringshinder som kraftverken oftast utgör

Oktober 2012

Enorm håkäring fångad av Magnus Karlsson
Magnus Karlsson, Mats Lagerstedt, Micael Karlsson och Markus Lundgren var i september tillsammans med kompisarna Henrik Karlén och Tomas Einarsson i området kring norska Trondheim för att fiska håkäring, rocka och kummel med svenske sportfiskeguiden Frederic Kullin. Resan gick långt över förväntan…

Redan första dagen drog Magnus Karlsson en enorm håkäring från ca 565m djup i Trondheimsfjorden. Den stora hajen tas inte in i båten utan hålls vid båtsidan medan man mäter längd och omkrets. Tack vare en formel kan man beräkna vikten på denna hajart och Magnus jättefisk beräknades till otroliga 824kg! Den var 410cm lång och är sannolikt den näst största fisk en svensk någonsin fångat!

På samma resa tog även Markus en håkäring beräknad till 138kg, medan kompisarna Henrik och Tomas bland annat fick håkäring på 592kg och 120kg beräknad vikt, samt plogjärnsrockor på 8,1kg och 11,0kg. Micael Karlsson tog resans största kummel på grymma 8,5kg och Micaels knaggrocka på 5,3kg och Markus lubb på 12,6kg blev också de nya klubbrekord. En succéresa med andra ord och en rejäl bildkavalkad kommer på julfesten 12/12!

Projekt Rolfsån nära målet
När detta skrivs (i slutet av september) är omlöpet vid Ålgårda kraftverk mellan Stensjön och Sundsjön nästan färdigbyggt. Längre upp i systemet är flertalet vandringsvägar och utrivningar gjorda och målet om att havsvandrande fisk som lax, havsöring, nejonöga och ål ska få fri tillgång till sina forna lekområden är nu nära.

Man uppskattar att reproduktions- och uppväxtområdena för lax och öring omkring tiodubblas när havsvandrande fisk nu för första gången sedan 1918 kan ta sig förbi Lygnern och upp i Storåns vattensystem.

Våra vänner Sällskapet Sportfiskare i Göteborg (SSG), där även många KSK:are är medlemmar, har varje höst sedan 2008 fått specialtillstånd att transportera upp lax till sträckor längre upp i vattensystemet. Genom provfisken har laxreproduktion dokumenterats, vilket innebär att det kanske redan i nuläget finns lax ute i havet som är präglade på de forna lekområdena längre uppströms.
Rolfsåns laxbestånd är klassat som genuint och särskilt skyddsvärt, men har levt en pressad tillvaro i många år. En anledning till detta är det så kallade brickfisket, ett hävdvunnet fiske med nät som bedrivits i nedre Rolfsån sedan 1500-talet och som är förödande för ett så litet vatten som Rolfsån. Under 2013 kommer Havs- och vattenmyndigheten se över situationen för Atlantlaxen och brickfisket i Rolfsån ingår i den översynen. Förhoppningen är givetvis ett totalförbud för detta icke-selektiva fiske.

För Lygnerns storvuxna öringbestånd ser man nu en ljusning i och med de vandringsvägar som gjorts i uppströms liggande Storån. En genetikstudie har visat att beståndet, som är kraftigt decimerat på grund av de vandringshinder som vattenkraftsutbyggnaden under 1900-talet har inneburit, har en låg genetisk variation. Ett tillskott av havsöringsgener är därför väldigt välkommet, något som alltså är möjligt redan i höst. Läs mer om projektet på följande webbadress:

www.rolfsan.se

Nya klubbrekord
Utöver håkäring, knaggrocka, lubb och kummel från fisket utanför Trondheim har det även slagits klubbrekord på hemmaplan, och även då var viceordförande Micael Karlsson framme.

Det började med en lax fångad på trollingfiske utanför Hasslö i Blekinge. Maj månad är högtidsstund då vandringslaxen denna tid på året i stora mängder drar förbi Blekinge och Micaels trollingfångade lax vägde maffiga 14,54kg! Han fortsatte på sensommaren med en grann sutare på 4,12kg från klassiska Antorpa sjö, som genom åren lämnat ifrån sig mängder av stora sutare.

Under ett pass på djuphavsområdet Bratten i mitten av augusti fick Markus Lundgren den ovanliga fångsten kolmule, även kallad blåvitling. Den vägde 380gr och arten har sannolikt bara spöfångats ett 10-tal gånger i Sverige någonsin. I Norge är den dock betydligt mer vanlig och under Langesundsfestivalen i augusti höjde Magnus Karlsson sitt eget klubbrekord till 545gr.

Under fiske i Öresund i september drog Rickard Sellman en maffig skrubbskädda på 1186gr. Faktum var att fisken spännande nog var en tydlig hybrid med rödspätta, men fisken bedömdes som mer skrubbskädda.

Hela rekordlistan hittar du i årsboken och nya klubbrekord anmäler du till Markus Lundgren, 0708-536322.

Dags för öringspaning
Hösten är nu här och för de flesta innebär detta lite mindre fiske. Nu är dock rätt tid för rullvård, flugbindning och tackelknytning. Andra aktiviteter kan dock rekommenderas nu under hösten. Havsöringen går upp för lek när flöden och temperatur är de rätta. Kungsbacka är en otroligt bra kommun för den som vill ge sig ut på öringsafari i bäckar och åar! Lämpligtvis väljer du en bäck som har ett ganska bra flöde för tillfället. Vattenståndet i havet eller ån som bäcken rinner ut till bör heller inte vara för lågt.

Det är en klar fördel att gå ut när det är mörkt, öringen är betydligt mindre skygg jämfört med på dagen, men även spaning dagtid fungerar utmärkt. Fördelen med att gå ut när det är mörkt är att öringarna ofta kan vara helt upptagna med lekbestyren, och man kan därmed uppleva fantastiska naturupplevelser av stora havsöringar på grunt vatten. Tänk bara på att inte störa fisken onödigt mycket. Glöm inte ficklampan.

Bra lekplatser är grusbankar med lagom strömhastighet. Gruset bör vara i blandad storlek, vilket i dessa sammanhang är ca 0,5-5cm. Lite beroende på vattentemperatur och flöden brukar man kunna se öring till åtminstone mitten av november. Laxleken sker ofta något senare, ibland in i december. Bra vattendrag för öringsafari i Kungsbacka är exempelvis Hallabäcken, Torpaån, Stombäcken, Fälån (även lax), Skörvallabäcken m fl. Fallet vid Alafors (Kungsbackaån) är också ett utmärkt ställe för att se hoppande lax och öring, särskilt när vattenflödet ökar efter att ha varit lågt ett tag.Oktober -10

Nytt svenskt rekord och flera nya klubbrekord

Olof Ohlsson slog i mitten av juli till med ett nytt svenskt rekord på vitrocka. Den pressade vågen till mäktiga 11,70kg! Det tidigare svenska rekordet hade vår ordförande Håkan Wing, som istället får trösta sig med ett nytt klubbrekord på björkna. Den vägde 840gr och togs i Nossan under försommaren.

Fler av våra duktiga havsfiskare har slagit rekord under sommaren. Micael Karlsson slog till med en piggvar på 1180gr från Öresund och i norska Langesund fick Magnus Karlsson en fenknot på 355gr.

Under sommaren slogs även ett av våra riktigt gamla klubbrekord. Det var Andreas Larsson som drog en gös på fina 6,10kg i Fegen. Det gamla rekordet, faktiskt från samma vattensystem (Ätran), var från 1983!

Det senaste rekordet blev Micael Karlssons fina id från Flian i mitten av september. Den vägde 2720gr och mätte 57cm. Nya klubbrekord anmäls till Markus Lundgren.

Team Isola tvåa i SSC

Magnus Karlsson, Rickard Sellman, Mats Lagerstedt och Markus Lundgren i team Isola/Lowrance-KSK kom i år tvåa i Pater Noster Cup, tvåa i norska Langesundsfestivalen där totalt 62 lag deltog och avslutade med en fin femteplats i tuffa Garmin Fiskefestival i Öresund i mitten av september. I sistnämnda tävling vann nyblivna danska mästarna team Blaeser. Totalt deltog 34 lag i Garmin Fiskefestival, däribland de allra bästa danska och svenska teamen.

Totalt gav detta även i år en andraplats i Scandinavian Saltwater Cup, vilket är Skandinaviska mästerskapet för havsfiskande småbåtsteam.
Du följer Isolas fiske på den väluppdaterade bloggen
http://www.teamisola.blogspot.com/


Dags för öringspaning

Hösten är nu här och för de flesta innebär detta lite mindre fiske. Nu är dock rätt tid för rullvård, flugbindning och tackelknytning. Andra aktiviteter kan dock rekommenderas nu under hösten. Havsöringen går upp för lek om flöden och temperatur är de rätta. Kungsbacka är en otroligt bra kommun för den som vill ge sig ut på öringsafari i bäckar och åar! Lämpligtvis väljer du en bäck som har ett ganska bra flöde för tillfället. Vattenståndet i havet eller ån som bäcken rinner ut till bör heller inte vara för lågt.

Det är en klar fördel att gå ut när det är mörkt, öringen är betydligt mindre skygg jämfört med på dagen, men även spaning dagtid fungerar utmärkt. Fördelen med att gå ut när det är mörkt är att öringarna ofta kan vara helt upptagna med lekbestyren, och man kan därmed uppleva fantastiska naturupplevelser av stora havsöringar på grunt vatten. Tänk bara på att inte störa fisken onödigt mycket. Glöm inte ficklampan.

Bra lekplatser är grusbankar med lagom strömhastighet. Gruset bör vara i blandad storlek, vilket i dessa sammanhang är ca 0,5-5cm. Lite beroende på vattentemperatur och flöden brukar man kunna se öring till åtminstone mitten av november. Laxleken sker ofta något senare, ibland in i december. Bra vattendrag för öringsafari i Kungsbacka är exempelvis Hallabäcken, Torpaån, Stombäcken, Fälån (även lax), Skörvallabäcken m fl. Fallet vid Alafors (Kungsbackaån) är också ett utmärkt ställe för att se hoppande lax och öring.


April -10

Vårvindar
I skrivande stund har de första vårvindarna börjat smälta all snö och is som gjort vintern till en av de kallaste och snörikaste vintrarna på många år. Isen ligger fortfarande tjock på sjöarna, men om bara några dagar är det öringpremiär här på västkusten, något många har längtat till sedan i höstas. April och maj är en mycket hektisk tid om man ska hinna med allt fiske, oavsett om man är havsöringsfiskare, specimenmetare, havsfiskare eller gäddjägare. En klok person sa:
– Arbete är hämmande för en sportfiskare…

Vi önskar alla sportfiskare ett härligt fiskeår 2010 och påminner om att returnera den utlekta laxfisk som dominerar fångsterna nu under våren. Den positiva utvecklingen av inte minst havsöringfisket i Kungsbackaområdet beror till stor del på aktiv fiskevård och hänger på att vi alla följer de restriktioner som finns.

Ta även en titt i vår klubbtidning Kungsfiskarn eller under Aktiviteter här på hemsidan så du som KSK:are inte missar någon kul resa eller aktivitet under våren!

Årsmötet
Tredje onsdagen i mars gick sedvanligt KSK:s årsmöte av stapeln. Bland annat utsågs Bo Dahl, Rune Wennerbeck, Lars-Bruno Johansson och Tore Jansson till hedersmedlemmar efter att i många år jobbat för klubbens bästa. Tillsammans har de långt över 100år i styrelsen och har innehaft nästan alla styrelseposter som finns i KSK!

Stor succé för Jonasson-kvällen
KSK:s arrangemang med sportfiskeguiden Per Jonasson i januari blev en enorm succé med över 200 besökare! Bland annat kom det folk från Karlstad, Lidköping och Laholm för att se Per berätta om hälleflundrafiske i Nordnorge. Ett stort tack till våra sponsorer Lowrance, Fladen Fishing och Björlanda Sportfiske för de fantastiska priserna till lotteriet! Tack även de KSK:are som hjälpte till, samt givetvis alla besökare denna minnesvärda kväll.

Nytt klubbrekord
I början av januari var Magnus Karlsson och Dominic Büchel ute på Gullmarsfjordens is. Efter en lyckad satsning fick man tre paddtorskar. Magnus fick den största som vägde 340gr. Nya klubbrekord anmäls till Markus Lundgren, 0708-536322.

Äntasjön och Söndre Hålsjön
Tänk på att det ska finnas plats för 3 bilar på parkeringen vid Äntasjön. Det har hänt ett flertal gånger att klubbmedlemmar har parkerat så illa att ingen annan bil fått plats, så tänk på det i fortsättningen. Det kommer även att bli en arbetsdag vid klubbstugan i vår, men vi bestämmer dag spontant när vädret är lämpligt för målning, troligtvis under maj månad. Är man intresserad av att hjälpa till kan man ringa vattenintendenten Anders Lundgren på 0300-15862.

Vi vill också påminna om att man är skyldig att rapportera sina fiskepass i pärmarna vid Äntasjön och Söndre Hålsjön, det slarvas en hel del med det. Även om man inte fått fisk är det viktigt att rapportera så att styrelsen har koll på hur intresset är kring våra klubbsjöar.

Fiskeresa under sensommaren?
Vi funderar lite på en klubbresa i slutet av sommaren, kanske en helgs gösfiske. Inget är planerat i skrivande stund, men håll ögonen öppna när du får årsboken framåt sommaren för då kan det medfölja information om en eventuell resa.

Per Jonasson till Kungsbacka 25/1!

Kungsbacka Sportfiskeklubb välkomnar alla intresserade till en föreläsning med sportfiskeguiden Per Jonasson den 25e januari i Kungsbacka!

Per Jonasson jobbar som sportfiskeguide med hälleflundra som specialitet. Sedan 2007 har det landats omkring 60 hälleflundror över 50kg från Pers båt. 2008 slog en av Pers kunder världsrekordet på hälleflundra med en fisk på otroliga 202kg! Numera huserar Per utanför nordnorska Tromsö.

Per stödjer catch & release och kommer att berätta om det märkningsprojekt som han är initiativtagare till. I ett samarbete med norska Havsforskningsinstitutet har Per märkt ca 150 hälleflundror, vilket ska hjälpa forskare att undersöka bland annat hälleflundrornas vandringsmönster och tillväxt.

Missa inte denna unika kväll som kommer att bjuda på mängder av natursköna bilder, fisketips, filmklipp och fiskehistorier om alla sportfiskares drömfångst, den mytomspunna hälleflundran! I samarbete med Lowrance, Fladen Fishing och Björlanda Sportfiske kommer det även att anordnas ett lotteri med mycket fina priser! Bland annat sponsrar Lowrance med en HDS5M-kartplotter som förstapris i lotteriet, samt en pikétröja till de ca 100 första som kommer till föreläsningen! Dessutom bidrar Fladen Fishing och Björlanda Sportfiske med grymma hälleflundraspön, heta hälleflundrajiggar samt en hel del annat.

Tid: Måndag 25/1 kl. 19.00
Plats: Elektronen, Industrigatan 2, Kungsbacka
Kostnad: Gratis inträde, Kungsbacka Sportfiskeklubb står för kostnaden
Frågor: Markus Lundgren 0708.536322, Magnus Karlsson 0730-262636
Klicka här för informationsblad!

Välkomna!

SponsorerNovember-09

Nya klubbrekord!

Vid en tur till Öresund i september slogs två nya klubbrekord. Magnus Karlsson fick en slätvar på 1450gr och Håkan Wing fick en sill på 365gr.
I mitten av oktober var Isola-killarna ute på Fladen. Mats, Markus och Magnus höjde varsin gång klubbrekordet på pigghaj på samma fiskepass! Det nya klubbrekordet landade slutligen på grymma 7,85kg, taget av Magnus.
Nya klubbrekord anmäls till Markus Lundgren, 0708-536322.

Öringsafari!
Hösten är nu här och för de flesta innebär detta lite mindre fiske. Nu är dock rätt tid för rullvård, flugbindning och tackelknytning. Andra aktiviteter kan dock rekommenderas så här i november månad. Havsöringen går nu upp för lek om flöden och temperatur är de rätta. Kungsbacka är en otroligt bra kommun för den som vill ge sig ut på öringsafari i bäckar och åar! Lämpligtvis väljer du en bäck som har ett ganska bra flöde för tillfället. Vattenståndet i havet eller ån som bäcken rinner ut till bör heller inte vara för lågt.

Det är en klar fördel att gå ut när det är mörkt, öringen är betydligt mindre skygg jämfört med på dagen. I vissa mindre bäckar går öringarna sannolikt upp enbart i skydd av mörkret, alternativt parkerar i djupare höljor under dagtid och leker i skydd av mörkret. En nödvändig attiralj är därför en rejäl ficklampa eller pannlampa. Fördelen med att gå ut när det är mörkt är att öringarna ofta kan vara helt upptagna med lekbestyren, och man kan därmed uppleva fantastiska naturupplevelser av stora havsöringar på grunt vatten. Tänk bara på att inte störa fisken onödigt mycket.

Bra lekplatser är grusbankar med lagom strömhastighet. Gruset bör vara i blandad storlek, vilket i dessa sammanhang är ca 0,5-5cm. Lite beroende på vattentemperatur och flöden kommer man nog i år kunna se fisk till åtminstone mitten av november. I skrivande stund (25/10) är det relativt lågt vatten, men det har börjat regna ganska mycket.
Laxleken sker ofta något senare, ibland in i december. Bra vattendrag för öringsafari i Kungsbacka är exempelvis Hallabäcken, Torpaån, Stombäcken, Fälån (även lax), Skörvallabäcken m fl. Fallet vid Alafors (Kungsbackaån) är också ett utmärkt ställe för att se hoppande lax och öring.

Team Isola tvåa i Scandinavian Saltwater Cup

Magnus Karlsson, Rickard Sellman, Mats Lagerstedt och Markus Lundgren slutade på en silverplats i Scandinavian Saltwater Cup, det Skandinaviska mästerskapet för havsfiskande småbåtsteam. Trots en tidig ledning i sammandraget efter seger och viktiga fiskar i Pater Noster Cup i juni så föll man på mållinjen i den fjärde och sista tävlingen i Öresund. Vann gjorde teamet Garmin Rapala Proguide. Kungsbackateamet Nidingen Giants (Tomas Einarsson, Urban Snare och Melker Lang) kom på en tredjeplats efter en mycket bra säsong.
Team Isola har en väluppdaterad blogg där de rapporterar från alla fiskepass: www.teamisola.blogspot.com

OBS! KM mete 25/10, inte 26 som det står i kungsfiskarn! Mer info under aktiviteter.

Augusti 2009

2 svenska rekord på Confidence

I början av augusti gjorde grabbarna på Confidence en satsning i det intressanta området kring 10-gradarn ute i Skagerack, med fantastiskt resultat. Ankringen blev perfekt och på 2 dagars fiske fick de bland annat 7 vitrockor, varav 4 över det tidigare svenska rekordet på 9,4kg! Man fick även långa upp till 18,8kg, lubb upp till 12,6kg, en blåkäxa nära svenska rekordet samt inte minst den första spöfångade havsmusen i svenska vatten! Den största vitrockan och havsmusen är i skrivande stund under behandling men lär inom kort godkännas som svenska rekord. Vitrockan vägdes till 10,205kg och havsmusen till 1,132kg. Nya rekordmän är vår ordförande Håkan Wing på vitrockan och Oscar Bergstrand på havsmusen. Stort grattis!!

Stabil säsong av team Isola

KSK:arna i team Isola vann i mitten på juni Pater Noster Cup i överlägsen stil. Man fortsatte med en andraplats i Stora Bält Cup i Danmark bland ca 50 lag, och tog senast en fjärdeplats i en oerhört jämn tillställning i norska Langesundsfestivalen där totalt 66 lag deltog. Man är därmed i knapp ledning i Skandinaviska lagmästerskapen, men det är oerhört jämnt och allt avgörs i sista deltävlingen som är Garmin Fiskefestival i Öresund 19-20/9.

Nya klubbrekord

Under året har det slagits ett flertal nya klubbrekord. Rekordet för insjölax har slagits två gånger, nu senast av Olof Ohlsson med en fantastisk lax på 11,94kg från Vänern i april. Strax efter detta slog Markus Lundgren till med en otroligt välmatad abborre på grymma 1960gr. Det gamla abborrekordet var från 1978!

I Stora Bält höjde även Markus Lundgren sitt tidigare utlandsrekord på näbbgädda till 582gr och Magnus Karlsson höjde på samma sätt skrubbarekordet till 840gr.


Maj 2009

Nytt klubbrekord på lax (11940gr) och abborre (1960gr) Påskdagen var Micael Karlsson, Olof Ohlsson, Magnus Karlsson och Markus Lundgren uppe i Vänern med 2 båtar för att fiska lax. Dagen började med att Magnus och Markus tappade en riktigt stor fisk som närapå tömde rullen innan den helt enkelt hoppade av efter några minuters fight! Teamet fick sedan ett par laxar kring 5-6kgsom tröst innan Olof slog till med en fantastisk lax på 11,94kg fördelat på blott 93cm!! En av de största Vänern-laxarna någonsin och givetvis nytt klubbrekord. Några veckor senare var det Markus tur att leverera storfisk. Många timmars slit bakom abborrspöt gav äntligen resultat i en mycket välkonditionerad abborre på grymma 1960gr! Den var 48cm lång och därmed rejält tjock. Det gamla klubbrekordet var från 1978 och slogs med nästan 2hg.

Ny het sportfiskeblogg KSK:arna Magnus, Rickard, Mats och Markus i rutinerade Team Isola/Lowrance har startat en blogg där de rapporterar från deras och kompisars fiske. Teamet rapporterar direkt från fiskeplatsen och bloggen är ständigt uppdaterad med text och bild från alla sorters fiske.

Klubbmästerskap pimpel och hav KM pimpel gick av stapeln i början av februari på Stora Öresjön. Juniorklassen vanns av Niklas Haraldsson på 2340gr och seniorklassen tog Micael Karlsson med 3260gr. Största abborre togs av Niklas och vägde 340gr. KM havsfiske fiskades på Vandia i Öresund i början på april och juniorklassen vanns av Anton medan Markus Lundgren tog hem seniorklassen. Bland fina fiskar kan nämnas 7 koljor över kilot med Martin Ågrens kolja på 1240gr i topp. Micael Karlsson tog största rödspätta på 520gr och Markus Lundgren tog största vitling på 780gr.

Fiskevårdsarbete i Kungsbackaån Vi var ett gäng KSK:are som hjälpte några markägare med några fallna träd i slutet på april. Vi hade god hjälp av en traktor. Mer fiskevårdsarbete är planerat i sommar, samt troligtvis en städdag kring Kungsbackaåns sträckor i centrala Kungsbacka.Februari -09

Nytt klubbrekord på lax

Mellan jul och nyår var Micael Karlsson, Olof Ohlsson och Magnus Karlsson uppe i Vänern för några dagars trollingfiske. Förutom 4 öringar på 3,5-4,3kg och några gäddor kring 5kg fick man även 5 laxar över 6kg! Den största laxen fick Micael och den tyngde vågen till grymma 11,34kg, vilket är en rejäl putsning av klubbrekordet. Grattis Micael! Bilder från fisket finns på forumet.

November -08

KSK:s Team Isola-Lowrance tvåa i Scandinavian Saltwater Cup
Trots en fin tredjeplats i sista deltävlingen missade Isola-gänget totalsegern i Scandinavian Saltwater Cup (SSC) på målfoto. Ärkerivalerna Team Kinnarps-Garmin kom nämligen tvåa, vilket räckte för att ta hem segern totalt, tack vare bättre genomsnittspoäng på tävlingarna. Kinnarp Garmin Fiskefestival gick av stapeln sista helgen i september och samlade som vanligt många av de bästa danska och svenska teamen. Vann gjorde duktiga danskarna Team Vandskraek, som dock inte var med i SSC. Isola-gänget (Magnus Karlsson, Rickard Sellman, Mats Lagerstedt och Markus Lundgren) kan se tillbaka på en stabil säsong med bara pallplatser. I Pater Noster Cup i maj kom man trea, följt av en grym andraplats i Stora Bält Cup i Danmark, som från och med i år är med som deltävling i SSC. För tredje året i rad tog man sedan hem norska Langesundsfestivalen, i år i överlägsen stil, innan man alltså avslutade tävlingssäsongen med en tredjeplats i den jämna tävlingen i Öresund. Trots denna fina svit kom man bara tvåa totalt, då man bara räknar de två bästa tävlingarna. Då båda topplagen hade lika många poäng avgjorde högst snittpoäng per fångad art. Team Kinnarps-Garmin vann därför totalt, trots att de faktiskt inte vann en enda tävling i år.

Normalt laxår men lite sämre öringår i Kungsbackaåarna
Vid en snabb sammanfattning av fisket i Rolfsån och Kungsbackaån så kan man konstatera att laxfisket varit ungefär normalt, vilket innebär ca 35 laxar i Rolfsån och 15-18 laxar i Kungsbackaån. Toppvikterna har varit 8-9kg i Rolfsån och 7kg i Kungsbackaån. Havsöringsfisket har dock varit lite sämre, beroende på att havsöringen i år i princip inte gick upp förrän väldigt sent. Havsöringen går ju som bekant upp senare än laxen, vilket var ännu mer markant i år. Anledningen stavas säkert höga vattentemperaturer, kanske i kombination med låga vattenflöden under september. De flesta vi pratat med har dock vittnat om bra fiske efter öring i havet denna säsong, något som vi skrev lite om under april-avsnittet. Förhoppningsvis har fiskevårdsarbete, som bland annat KSK-medlemmar utför, gett resultat. Det är också viktigt att poängtera att de restriktioner mot bland annat nätfiske som infördes när Kungsbackafjorden blev naturreservat 2005 har varit en väldigt viktig åtgärd för att skydda bestånden av lax och öring.

Unik fiskevård i Rolfsåns vattensystem
På www.rolfsan.se kan man läsa om projektet Biologisk återställning i Rolfsån. Som en del av de naturvårdande åtgärderna fick våra vänner i Sällskapet Sportfiskare i Göteborg (SSG) dispens av Länsstyrelsen för att sportfiska upp lax de två första helgerna i oktober, då ju laxen normalt sett är fredad. Med hjälp av Sportfiskarnas stora fisktank kunde man transportera de fångade laxarna upp till lämpliga lekområden i Storån. Upprinnelsen är givetvis det vandringshinder som Ålgårda kraftverk utgör. Sedan kraftverket byggdes 1918 har ingen lax eller havsöring kunnat vandra upp, vilket bland annat har lett till genetisk utarmning av den grovvuxna Lygnernöring-stammen. Man jobbar nu med att få till en vandringsväg förbi Ålgårda, något som är nödvändigt för att lax- och öringstammarna ska kunna öka. Dessa arter, inklusive exempelvis det hotade havsnejonögat, skulle därmed få tillgång till de ursprungliga lekplatser som inte kunnat nås på snart 100 år. Ett led i detta projekt är att få lax att leka i Storån med biflöden redan under hösten 2008. Om detta lyckas skulle man därmed sannolikt ha utvandringsklara laxsmolt till våren 2011. Fördelen med detta är att dessa smolt då är präglade på detta område, och därmed sannolikt kommer tillbaka till samma område för lek efter några år i havet. Man vill därför ha klar en vandringsväg absolut senast våren 2011 när de första smolten vandrar ut. Sammanlagt transporterades 7 honor och 5 hanar upp från Rolfsån till Storån, bland annat en kraftig hanne på ca 12kg. Utöver dessa 12 fiskar återutsattes ett par fiskar som helt enkelt inte ansågs lämpliga som avelsfiskar. Det fångades dock inga odlade fiskar, vilket var mycket positivt, då förra årets spöfångster i Rolfsån bjöd på ett antal felvandrade fiskar. Elfiske kommer sannolikt att genomföras till sommaren för att se hur väl försöket föll ut. Ett liknande projekt genomfördes i Storån i oktober förra året med 29 radiomärkta havsöringar. Radiopejling visade att de flesta havsöringarna stannade kvar i området, trots att det var ett helt nytt vatten för dem. I slutet av november var fortfarande 22 av 29 havsöringar kvar. Elfiske i somras visade även på lyckad lek bland dessa öringar, då tätheterna av öring var omkring 10 gånger högre än året innan. Detta innebär dessutom troligtvis ett nödvändigt tillskott av gener från havsöringen till Lygnernöringen. 2007 kom en rapport från en studie av Dellefors och Dannewitz, vilken undersökte öringbeståndet i Lygnern. Den visar att öringbeståndet uppströms Ålgårda kraftverk har en låg genetisk variation jämfört med den genetiskt mer diversa havsöringen, men även att det sannolikt skett ett naturligt genflöde mellan dessa två stammar innan Ålgårda kraftverk byggdes.

Öringsafari
Hösten är nu här och för de flesta innebär detta lite mindre fiske. Nu är dock rätt tid för rullvård, flugbindning och tackelknytning. Andra aktiviteter kan dock rekommenderas så här i november månad. Havsöringen går nu upp för lek om flöden och temperatur är de rätta. Kungsbacka är en otroligt bra kommun för den som vill ge sig ut på öringsafari i bäckar och åar! Lämpligtvis väljer du en bäck som har ett ganska bra flöde för tillfället. Vattenståndet i havet eller ån som bäcken rinner ut till bör heller inte vara för lågt. Det är en klar fördel att gå ut när det är mörkt, öringen är betydligt mindre skygg jämfört med på dagen. I vissa mindre bäckar går öringarna sannolikt upp enbart i skydd av mörkret, alternativt parkerar i djupare höljor under dagtid och leker i skydd av mörkret. En nödvändig attiralj är därför en rejäl ficklampa eller pannlampa. Fördelen med att gå ut när det är mörkt är att öringarna ofta kan vara helt upptagna med lekbestyren, och man kan därmed uppleva fantastiska naturupplevelser av stora havsöringar på grunt vatten. Tänk bara på att inte störa fisken onödigt mycket. Bra lekplatser är grusbankar med lagom strömhastighet. Gruset bör vara i blandad storlek, vilket i dessa sammanhang är ca 0,5-5cm. Lite beroende på vattentemperatur och flöden kommer man nog i år kunna se fisk till slutet av november. Laxleken sker ofta något senare, ibland in i december. Bra vattendrag för öringsafari i Kungsbacka är exempelvis Hallabäcken, Torpaån, Stombäcken, Fälån (även lax), Skörvallabäcken m fl.

September-08

Nytt svenskt rekord på Confidence!
Micael Karlsson återtog det svenska rekordet till Confidence via en 740gr stor blåkäxa tagen på klassiska 10-gradarn i början på maj. På samma pass togs långa på 17,50kg och en håkäring på 25,5kg! I och med Micaels blåkäxa har nu alla killarna på Confidence (Micael Karlsson, Håkan Wing, Olof Ohlsson och Oscar Bergstrand) varit registrerade för minst ett svenskt rekord. Respekt!

Team Isola-Lowrance tvåa i Stora Bält Cup!
KSK:s Team Isola-Lowrance (Magnus Karlsson, Rickard Sellman och Markus Lundgren) bestämde sig i sista stund för att åka ner till havsfisketävlingen Stora Bält Cup i Danmark, som från i år ingår i Scandinavian Saltwater Cup, serien för havsfiskande småbåtar. Man åkte ner natten till fredag 1/8 för att hinna med lite träningsfiske innan tävlingen, då man aldrig varit med i tävlingen tidigare. Tävlingstiderna var grymma, drygt 24 timmars fiske under lör-sön. Efter lördagen låg man åtta, vilket var fullt godkänt med tanke på förutsättningarna. Man inhämtade dock lite information från de andra teamen och kunde under söndagen, mycket tack vare en fantastisk slätvar, avancera till en slutlig andraplats, endast slagna av ett favorittippat hemmateam. Magnus slätvar vägde 2475gr (foton finns på KSK:s forum) och torde vara en av de största i Norden i år.

…och storsegrade i Langesundfestivalen!
Inför Langesundsfestivalen 9-10/8 byttes Rickard av mot Mats Lagerstedt. Isola-killarna, som vunnit tävlingen både 2006 och 2007, tog dock några extra vilodagar efter tuffa Stora Bält Cup och hann bara med 1,5 dagars träningsfiske inför tävlingen. Det gjorde dock inget, då Mats Lagerstedt vann individuellt, giganten Magnus Karlsson för en gångs skull ”bara” kom fyra och Markus Lundgren kom sjua av totalt 151 deltagare. Teamet var givetvis helt ohotade i lagtävlingen, trots att man bara låg fyra efter lördagens fiske.


Juli-08

Hela juni och början av juli har bjudit på bra makrillfiske i Kungsbackafjorden. Säkra källor pratar om fångster upp mot 80 makrillar på ett eftermiddagspass senaste tiden. Bästa makrillmånaderna brukar ju vara augusti och även september, men fisket har redan varit mycket bra. Ställena som alltid funkar är ju "kyrka på träd", d v s i höjd med Onsala kyrka utanför Stora Enens hamn ungefär. Här är botten ganska platt och du bör ha ca 16-18m under båten. Utanför Brokö är botten lite mer sandig och lätt bottenmete med småkrok brukar ge sandskädda, simpa, vitling och smörbult. Har du ekolod här är det lite lättare att hitta en sluttning kring 18-20m att ligga på. Slutligen är Ramnö strax söder om Brokö ett trevligt ställe. Här ligger du nära land, strax utanför en skarp kant som går från ca 10m ner till närmare 20m. Lägg dig strax utanför kanten på ca 20m. Makrillen går ofta på olika djup. Ibland bara några meter ner, men ofta ca halvvägs till botten. Det är alltid bra att kolla lite olika djup. På höstkanten är det vanligt att de största makrillarna går på botten.

KSK:arna på fiskemaskinen Confidence var ute på sin premiärtur under försommaren. Siktet var inställt på klassiska 10-gradarn i Skagerack. Resultatet lät inte vänta på sig för de rutinerade herrarna. Utöver långa upp till 17,5kg, en håkäring på 25,5kg och lubb upp till 6kg så återtog Confidence svenska rekordet på blåkäxa med en fisk på 740gr. I och med denna fisk som Micael Karlsson fick har nu samtliga 4 storfiskande delägare i Confidence varit innehavare av minst ett svenskt rekord. Respekt! Utöver Micael tillhör Olof Ohlsson, Håkan Wing och Oscar Bergstrand detta gäng.

Att KSK har några av Sveriges duktigaste havsfiskare är inget nytt. Team Isola Lowrance-KSK tog en fin tredjeplats på Pater Noster Cup i mitten av maj. Man laddar nu närmast för Stora Bält Cup i Danmark första helgen i augusti. Denna tävling ingår i år som en deltävling i Skandinaviska Mästerskapen ihop med Pater Noster Cup, Langesundsfestivalen och Kinnarp-Garmin Fiskefestival. Helgen efter Stora Bält Cup är det Langesundsfestivalen, som varje år samlar omkring 200 deltagare och ett 50-tal lag. De fyra senaste åren har Team Isolas kapten Magnus Karlsson vunnit individuellt tre gånger och kommit tvåa den fjärde, en fantastisk bedrift, inte minst med tanke på att han även kör båten under tidvis svåra förhållanden på tävlingen. Teamet har även vunnit lagtävlingen i Langesund de två senaste åren. Den avslutande tävlingen äger rum i Öresund i slutet av september.

Den första laxen i Rolfsån landades redan 9:e maj, vilket sannolikt är en av de tidigast fångade laxarna i Rolfsån. Fiskekort säljs hos Elektrotjänst på torget. I Kungsbackaån har vi under försommaren gjort en del städarbete på sträckorna i Anneberg. Utöver ölburkar och skräp har vi även röjt en del träd som fallit olyckligt kring ån. Vår medlem Nils Ljunggren inventerar, på uppdrag av Länsstyrelsen, förekomsten av havsnejonöga och flodnejonöga i Hallands vattendrag. Den hotade arten havsnejonöga, som liksom lax och havsöring lever sina första år i sötvatten, tycks ha en relativt bra tillvaro både i Kungsbackaån och i Rolfsån, vilket är mycket positivt.

Havsöringsfisket har under våren sannolikt varit det bästa på länge, med ett antal fiskar över 3kg rapporterade runt om i kommunen. Restriktionerna mot nätfisket i Kungsbackafjorden har gett bra resultat. De så kallade husbehovsfiskare som lägger olovliga nät på fel plats vid fel tillfälle orsakar oerhört stor skada på bestånden, med stor negativ påverkan för oss spösvingare och fiskevårdare. Det fiskevårdsarbete som vi i KSK hjälper till med i kommunen är en del av den positiva utveckling som får havsöringsfiskare från Göteborg att åka några mil extra för ett bra fiske i en fin miljö.


April-08

Våra medlemmar börjar så smått komma igång med fisket efter vintern. Magnus Karlsson har i mars varit iväg på 2 pass på havet. Han var nyligen nere i Öresund på en tur som bland annat gav sandskädda på 475gr och vitling på 690gr. Ett Bratten-pass gav långa upp till 5,75kg och lubb upp till 4,5kg. Nils Ljunggren på Gotland har även varit ute och fått havsöring upp till 1,75kg. Micael Karlsson var på solsemester i Brasilien och hann där med att kroka en och annan exotisk fisk, däribland catfish och peacock bass. Första lördagen i april var Micael och Olof Ohlsson uppe i Vänern för ett trollingpass. Efter tuffa vindar kunde ändå landas 2 laxar mellan 5 och 6 kilo, samt en mindre öring. Dagen efter var undertecknad ute med Team Navia på en vrakfisketur mellan Marstrand och Skagen. Ganska trögt, med långa, bleka samt en och annan torsk i mindre format. Vi såg en båt lägga garn på ett vrak vi tänkte fiska på. Inte ens vraken kan de lämna ifred.

I skrivande stund är öringpremiären precis avklarad, som vanligt med blandat resultat. I Rolfsån verkar fisket varit trögt, medan fiskare i Kungsbackaån haft bättre resultat, dock som vanligt med en stor andel utlekt fisk som givetvis går tillbaka. På kusten verkar många ha haft bra fiske på premiärdagarna, trots låga vattentemperaturer. Fiskevårdsarbetet som görs i kommunen verkar ha gett resultat, vilket är mycket positivt. Sedan Kungsbackafjorden blev naturreservat 2005 har restriktionerna mot nätfisket i fjorden sett till att medelvikten ökat och att fler öringar når 45cm. Fiskar över 60cm ska redan ha fångats, och det ska bli intressant att se hur öringsäsongen blir. Flera större fiskevårdande projekt är på gång under 2008, och fisketillsynen i kommunen kommer att skärpas. I mitten på mars var Kungsbacka Sportfiskeklubb representerade på Naturum på Fjärås Bräcka. Ca 600 besökare kunde dokumenteras, och alla inblandade var mycket nöjda, vilket fick till följd att vi högst sannolikt kommer vara där nästa år igen.

April innebär många aktiviteter för KSK:are. 12/4 har vi KM i havsfiske med Vandia i Öresund. Samma helg, 11-13/4, går Sportfiskemässan av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg. Helgen efter ligger Skåneresan, och 1:a maj fiskar vi havskatt utanför Måseskär med Oberon.